Chlor jest produktem najczęściej używanym do sterylizacji wody i ma różne zastosowania, np. przy wodzie pitnej, ściekach, wodzie w basenie, czy w produkcji rolno-spożywczej. Chlor łączy się z bakteriami, co zmniejsza właściwości dezynfekujące (chlor wolny) wody. Jeśli ilość chloru wolnego na daną wartość pH jest nieodpowiednia, woda może nabrać przykrego smaku lub zapachu. Chlor wchodzi w reakcje z jonami amoniaku i substancjami organicznymi i tworzy substancje chlorowane, które mają niższe właściwości dezynfekujące, niż chlor wolny. Jednocześnie kombinacja z chloraminami daje chlor ogólny. Chlor wolny ma silniejsze właściwości dezynfekujące, ale chlor ogólny jest bardziej stabilny.
Parametr | Chlor ogólny (Cl2) |
---|---|
Pomiar | kolorymetryczny |
Skala | 0 do 2.5 mg/l |
Czulosc | 0.5 mg/l |
Metoda | DPD |
Ilosc testów | 50 |