Chlor jest produktem najczęściej używanym do sterylizacji wody i ma różne zastosowania, np. przy wodzie pitnej, ściekach, wodzie w basenie, czy w produkcji rolno-spożywczej. Chlor łączy się z bakteriami, co zmniejsza właściwości dezynfekujące (chlor wolny) wody. Jeśli ilość chloru wolnego na daną wartość pH jest nieodpowiednia, woda może nabrać przykrego smaku lub zapachu. Chlor wchodzi w reakcje z jonami amoniaku i substancjami organicznymi i tworzy substancje chlorowane, które mają niższe właściwości dezynfekujące, niż chlor wolny. Jednocześnie kombinacja z chloraminami daje chlor ogólny. Chlor wolny ma silniejsze właściwości dezynfekujące, ale chlor ogólny jest bardziej stabilny.
Specyfikacja
Parametr |
Chlor wolny (Cl2) |
Pomiar |
Kolorymetryczny |
Skala |
0 do 2.5 mg/l |
Czulosc |
0.5 mg/l |
Metoda |
DPD |
Ilosc testów |
50 |