Ozon jest utleniaczem i środkiem bakteriobójczym. Jego właściwości utleniające mają zastosowanie w procesach neutralizacji produktów pochodzenia organicznego, przez które woda zmienia zapach i zabarwienie. Dzięki właściwościom utleniającym, ozon zmniejsza czas sterylizacji wody. Jest jednak szkodliwy dla zdrowia człowieka. Im większe stężenie i dłuższe wystawienie na jego działanie, tym bardziej jest niebezpieczny. Dlatego w procesach sterylizacji wody (pitnej, butelkowanej i w basenach) należy pamiętać o konieczności deozonizacji po zakończeniu sterylizacji. Ozon jest także często wykorzystywany w sterylizacji z odwróconą osmozą w procesie butelkowania wody i czyszczenia butelek.
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.