Chlor jest produktem najczęściej używanym do sterylizacji wody i ma różne zastosowania, np. przy wodzie pitnej, ściekach, wodzie w basenie, czy w produkcji rolno-spożywczej.
Chlor łączy się z bakteriami, co zmniejsza właściwości dezynfekujące (chlor wolny) wody. Jeśli ilość chloru wolnego na daną wartość pH jest nieodpowiednia, woda może nabrać przykrego smaku lub zapachu.
Chlor wchodzi w reakcje z jonami amoniaku i substancjami organicznymi i tworzy substancje chlorowane, które mają niższe właściwości dezynfekujące, niż chlor wolny.
Jednocześnie kombinacja z chloraminami daje chlor ogólny. Chlor wolny ma silniejsze właściwości dezynfekujące, ale chlor ogólny jest bardziej stabilny.
Parametr | Chlor (Cl2) Wolny |
---|---|
Pomiar | Checker Disc |
Skala | 0.00 do 0.70 mg/l 0.0 do 3.5 mg/l |
Czulosc | 0.02 mg/l 0.1 mg/l |
Metoda | DPD |
Ilosc testów | 200 |
Waga | 647 g |